Wolkenhof Ponies

Beckham jouduttiin lopettamaan 18.9.2021

Hoffesblicks Beckham

Nimi Hoffesblicks Beckham Rekisterinumero VH16-029-0244
Rotu Hollantilainen ratsuponi 50% Sukupuoli ori
Väri rautias Säkäkorkeus 147 cm
Syntynyt 01.06.2015 Painotus, koulutustaso Esteratsastus, 130 cm (taso 8/7)
Omistaja Wolkenhof Ponies (VRL-06725) Kasvattaja Stud Hoffesblick

Toukokuu 2021: ERJ-II (90,5 pistettä)

Hoitaessa ja käsiteltäessä Beckham on melkoisen virkeä ja ennen kaikkea utelias kaveri, joka haluaisi olla 100% tilanten tasalla kaiken aikaa. Hoitohetket joiden aikana ori torkkuisi omissa maailmoissaan ovat harvassa. Vesikarsinaan Beckham tulee, joskin hieman normaalia hitaammin kävellen, mutta pysyy silti nätisti paikoillaan pestessä eikä yritä kiskoa irti. Eläinlääkäriä ja kengittäjää, vaikka olisivatkin vieraita, ori ei silti lainkaan arasta vaan se on tuttuun tapaansa vieraitakin ihmisiä kohtaan kiltti ja tulee heti tutustumaan. Beckham saattaa olla kuljettaessa hieman rauhaton, vaikka lastautuukin sekä traileriin että autoon nätisti, mutta aina orilla ei vain kärsivällisyys riitä pidempiin reissuihin.

Sileällä ratsastaessa Beckham on reipas ja saattaa aluksi hieman jopa juosta apuja karkuunkin. Orin kanssa pitää muistaa kuitenkin käyttää myös jalkaa, jotta saa sen kunnolla pohkeiden ja ohjien väliin, muuten helppojenkaan tehtävien suorittamisesta tulee mahdotonta Beckhamin mennessä ihan omia reittejä ja tehtäviään.

Hypätessä, tai oikeastaan jo puomeilla ja kavaleteilla Beckham innostuu aluksi entisestään. Se kuitenkin keskittyy hyvin, mitä ei ehkä sen perusluonteen tuntevana ihan heti olettaisi. Kun esteet nousevat metriin ja yli, ei tule kuuloonkaan minkäänlainen ryysiminen tai kuumuminen pientä innokkuutta ja reipasta tahtia lukuunottamatta, vaan voisi miltei sanoa, että mitä suuremmiksi esteet nousevat, sitä helpompi Beckham on hypätä.

Kilpailupaikalla Beckham käy aina melkoisen ylikierroksilla, ja ainoa paikka jossa se ehkä mahdollisesti keskittyy on itse kilpailuareena. Tämän johdosta ori onkin melko väsynyt etenkin monipäiväisten kilpailuiden jälkeen, ja on tärkeää antaa sen huilia tarpeeksi kisaviikonloppujen jälkeen. Verryttelyn aikana Beckham saattaa hieman esitellä itseään ja taitojaan ja keskittyä enemmän kaikkeen muuhun kuin siihen varsinaiseen lämmittelyyn, mutta onneksi se on radalle lähtiessä aina yhtä valmis suorittamaan taitotasonsa ylärajoilla. Palkintojenjaossa Beckham saattaa toisinaan hieman villiintyä, ja usein kilpailukauden alussa muutamissa ensimmäisissä palkintojenjaoissa sillä onkin taluttaja. Kunniakierroksella se ei koskaan pukittele, mutta saattaa yrittää riistäytyä hallinnasta innostuessaan.

Suku & jälkeläiset

i. Ulfar Bam
saksalainen ratsuponi 50%
punaruunikko 148 cm
ii. Wallenhof Birmingham
holstein
ruunikko 162 cm
iii. David II
iie. Goldylock Esmeralda
ie. Ultima Ria
welsh sektio B
punarautias 131 cm
iei. Maybell Evan
iee. Marjorie
e. Emiliana van Meershem
hollantilainen ratsuponi 50%
tummanruunikko 146 cm
ei. Rosmario ox
arabialainen täysiverinen
punaruunikko 152 cm
eii. Kicki Psardon ox
eie. Carly ox
ee. Emmelie van Meershem
new forest
tummanrautias 143 cm
eei. Amors
eee. Biancara
02.01.2021 o. Wolkenhof Bernhard ERJ-I (e. Efika van Idora)
12.04.2021 t. Wolkenhof Diantha (e. Diranna van Wilgersdorf)
05.06.2021 t. Wolkenhof Tiandra (e. Tessa van't Hedt)

i. Ulfar Bam on ensimmäisen polven ratsuponi, vaikkakin se olisi voitu myös rekisteröidä welsh part brediksi. Se syntyi kokeneeseen hevosperheeseen tarkoituksenaan tulla perheen nuorimman lapsen estekilpaponiksi hieman kummankin vartuttua. Ulfar Bam, tutuille vain Bamse pärjäsi kuitenkin yllättäen niin hyvin varsa-arvosteluissa, että se myytiin jalostusoriksi aloittelevaan ratsuponisiittolaan. Sen kasvattajaperheen keskimmäinen lapsi kilpaili silti viimeisenä ponivuotenaan sekä jo yli-ikäisenä orilla sen 5-6-vuotiskausilla ikäluokkakilpailuissa ja starttasi loppuviimein muutaman 120 cm luokankin. Tässä välissä Bamse toimi siitosorina muutaman vuoden, ennenkuin se annettiin leasingiin potentiaaliselle poniratsastajalle, tietysti tavoitteena myös saada tuloksia orille. Se toimikin erittäin hienosti 100-110 cm tasolla kansallisissa poniluokissa, voitti oman alueensa aluemestaruuden sekä kvaalasi myös Saksan mestaruuksiin, mutta ei kuitenkaan osallistunut vaan parivaljakon kilpaura jäi 120-tasolle ja päättyi hienoon 2. sijaan korotetun uusinnan kansallisessa poniluokassa. Tämän jälkeen ori on toiminut vain jalostusorina, mutta on yhä yhtä upea, oli se sitten satunnaisissa estetreeneissä tai vehreällä laitumella nauttimassa kesäpäivästä. Orilla on noin 70 jälkeläistä, jotka ovat suurin osa pärjänneet melko hyvin estepuolella, startanneetkin 120-130-tasolla, mutta yhtäkään ihan huippua kansainvälisen tason voittajaponia Bamse ei ole onnistunut jättämään jälkeensä.

ii. Wallenhof Birmingham oli melko tavanomainen ori, jos noin kilpauran puolesta tarkastellaan. Se kilpaili sekä amatöörien että ammattilaisten alla 140-tasolla, joskus sijoittuen ja joskus ottaen pari puomia. Mikä teki orista kiinnostavan jalostusorin, oli se, kun sen huomattiin periyttävän erittäin hienoa luonnetta jälkeläisilleen. Se astui nuorena kolme tammaa, ja kaikista sen jälkeläisistä tuli hyviä estekilpahevosia siinä mielessä, että ne olivat erittäin nöyriä ja selväpäisiä. Kerättyään tuloksia tililleen Birmingham astui lisää tammoja, ja samankaltaisuuksia huomattiin näiden myöhemminkin syntyneiden varsojen luonteissa.

ie. Ultima Ria toimi nuorempana monitoimiponina. Kaunis punarautias läsipäätamma oli omiaan lasten ratsuna sekä este- että kouluratsastuksessa, mutta pärjäsi mukavasti myös näyttelyissä. Se kilpaili pikkuponiluokkia aina 100 cm asti, jonka jälkeen sen toisessa etujalassa huomattiin jännevamma, joten se myytiin siitoskäyttöön. Se päätyikin ensin Beckhamin isä Bamsen kasvattajille muutaman varsan ajaksi, josta se myytiin edelleen jo ihan varsinaiseen siittolaan, jossa se varsoi kaksi tammavarsaa lisää. Rian varsat ovat olleet kaikki varsin eriäviä, mutta kaikki ovat myös olleet hyvin erilaisistä isäoreista: Bamse holsteinista, yksi orivarsa englantilaisesta täysiverisestä sekä pari puhdasta welsh sektio B:tä. Ria lopetettiin erinäisten vanhuudenvaivojen vuoksi jo 18-vuotiaana.

e. Emiliana van Meershem hyppäsi aikoinaan ihan Saksan huipputasolla poniluokkia sekä osallistui myös muutaman kerran EM-kilpailuihin. Kilpauransa se aloitti Hollannissa, jossa se myös syntyi new forestinponisiittola Meershemissä. Siittolan omistajat halusivat kokeilla myös ratsuponien kasvattamista ja sopivan arabiorin, Rosmarion sattuessa kohdalle astuttivat tammansa Emmelien ja näin tuloksena oli Emiliana. Ikäluokkakilpailut käytyään se oli muutamalla eri tytöllä, joiden kummankaan käteen tamma ei vain tuntunut sopivan. Kapasiteettia piisasi, mutta niin myös temperamenttia. Vihdoin Saksan puolelta löytyikin sopivan tuntuinen pilotti, jolla ei ollut turhan paljon ikää - poika oli vain 13-vuotias niihin aikoihin, mutta pari tuntui sopivan toisilleen. Niinpä ratsukko aloittikin kilpauransa pärjäten loistavasti ja eteni nopeasti 110-tason voittoihin. Valitettavasti kesken kilpailukauden Emiliana sai lievän jalkavamman, joka kuitenkin laittoi kilpailusuunnitelmat sen kauden osalta jäihin. Seuraavana keväänä radoille palasi ratsukko, jonka perustyöskentely oli puolen vuoden sileä- ja puomityöskentelyn myötä aivan eri sfääreissä. Ratsukko nousikin vain yhden kesän aikana 120-130-tasolle ja osallistui Saksan mestaruuksiin ansaiten suorituksillaan hopeamitalin. Kaksi seuraavaa vuotta tiesivät lukemattomia sijoituksia, kaksi Saksan mestaruusmitalia lisää ja kaksi EM-joukkuepaikkaa. Tässä vaiheessa Emiliana oli jo 12-vuotias ja se myytiin ihanaan pikkusiittolaan, jossa se sai opettaa perheen kahta tyttöä poniesteratsastuksen saloihin alle 110 senttisillä esteillä ja teki myös väleissä kaksi varsaa. Nyt Emiliana viettelee leppoisia eläkepäiviä Beckhamin kasvattajan laitumilla.

ei. Rosmario ox on hieno Tanskasta Saksaan tuotu arabialaisori, joka on kilpaillut hieman matkaratsastuksessa ja lisäksi menestynyt hyvin näyttelyissä. Punarautias hurmuri on ori isolla O:lla, mutta kunhan saa orin luottamuksen itselleen, se toimii tilanteessa kuin tilanteessa. Rosmarioa on käytetty melko paljon ratsuponijalostukseen, missä sen pieni koko on ollut eduksi, sillä myös hieman suurempia tammoja on uskaltanut astuttaa orilla, jonka säkä huitelee vain 152 senttiä korkeudessa. Rosmarion noin 40 jälkeläistä ovat käytössä erittäin laaja-alaisesti: joka lajin kisaajia löytyy, niin korkealta kuin matalalta tasoltakin sekä muutama ihan vain näyttelyissä pyörinyt puhdas arabialainen. Rosmario menehtyi leikkauskomplikaatioihin jo 16-vuotiaana.

ee. Emmelie van Meershem on yksi Meershem-new forestinponisiittolan ensimmäisistä kasvateista, ja polveutuukin siittolan kantatammasta. Emmelie ei koskaan esiintynyt sen suuremmin esteradoilla, sillä vaikka sen tekniikka olikin loistava, sen luonne ja sisäinen palo ei koskaan kohdannut teknisen suorittamisen kanssa. Muutamia ikäluokkakilpailuja se toki nuorena teki, ja laatuarvosteluissa esteosuudet, mutta siihen jäi tamman estekilpaura. Näyttelyissä tammaa näyteltiin useammin ja se pärjäsikin yleensä melko hyvin. Luonteeltaan Emmelie on rauhallinen, mutta melko herkkä ja peilaa ihmisen käytöstä erittäin paljon. Emmelie varsoi siittolassa neljä varsaa, joista yksi kuoli pari vuorokautta varsomisen jälkeen. Kahdesta varsasta tuli varsinaisia estekenttien kuningattaria, kun taas orivarsa ei tuntunut sopivan esteille ei sitten millään, ja kilpailee yhä parhaillaankin koulupuolella nuoren poniratsastajan kanssa, joskin ei ihan vaativimmissa luokissa. Emmelie lopetettiin vanhuuteen 25-vuotiaana.

Valmennukset & päiväkirjamerkinnät

15.08.2015 estetreeniä kotioloissa

Tälle päivälle olin päättänyt ottaa syyniin Beckhamin, joka on ihan liian pitkään päässyt jo menemään ainoastaan ”hyvän mielen treeneillä” - nyt oli aika taas nostaa hieman vaatimustasoa. Aloitin ravipuomitehtävillä, joissa osa puomeista oli nostettu hieman irti kentän pinnasta. Beckham joutui oikeasti miettimään ja nostelemaan jalkojaan, joten puomit kävivät hyvin koordinaatiotreenistä. Lisäksi alusta asti vaadin erittäin tahdikasta ravia, mutta pehmeässä muodossa, mikä nyt ei oikeasti Beckhamin kanssa ole aina ihan itsestäänselvyys… Aloitin hyppäämisen helpolla jumppasarjalla, jolle lähestyttiin ihan ravissa, vuorotellen kummastakin kierroksesta. Muutaman toiston jälkeen, joiden aikana tallityöntekijämme nosteli viimeistä okseria, tulin sisään laukassa ja toistin tämänkin muutaman kerran. Lopuksi viimeinen osa olikin noin 120 cm hujakoilla. Seuraavaksi kävimme läpi muutamat suhteutetut linjat, jotka tuntuivat hyvien alkuverryttelyiden asiosta sujuvan ihan leikiten - Beckham tuntui kuin kuminauhalta, jota oli järjettömän helppo lyhentää ja pidentää. Lähtiessämme tekemään rataa jäin kuitenkin itse ratsastamaan liikaa taakse orin tullessa takaisin normaalia paremmin. Tallityöntekijämme joutuikin komentamaan minua ratsastamaan parempaa laukkaa (ja uskokaa pois, tätä ei tapahdu kovinkaan usein!) ennen kuin sain sujuvan ratatempon päälle. Tästä sisuuntuneena toinen kierros radalla sujui oikein mainiosti, vaikka esteet olivatkin 120-130 cm paikkeilla. Loppujen lopuksi olin erittäin tyytyväinen Beckhamiin, se näytti taas, ettei oikeasti ole mikään turha poni.

28.07.2015 estevalmennus

Tänään Beckham pääsi ensimmäistä kertaa ulkopuoliseen valmennukseen - jostain syystä se oli venynyt aika pitkälle, vaikka ori onkin kotona hypännyt oikein kivasti jo 80-100 cm korkeita ratoja ja käynyt muutamaan otteeseen myös vieraissa paikoissa ja olen sillä itsekseni ottanut hyppyjä. Vasta nyt oli kuitenkin ensimmäisen virallisen valmennuksen aika, ja olin syystä aika innoissani, sillä olimme vielä saaneet luottovalmentajamme Briteistä tänne Saksaan valmentamaan viikonlopuksi. Aloittelimme jo tuttuun tapaan pienellä rupattelulla jonka jälkeen siirryimme ravipuomeille ja otimme alkuhypyt ihan ravista. Valmentajamme tosin nosti esteen sinne 90 cm asti. Beckham saikin kehuja tekniikastaan, mutta toppuuttelin valmentajaamme muistutellen, että se oli jo melko vanha vaikka nuoren ponin kohellusta olikin ilmassa. Tästä siirryimme tekemään rataa pieninä paloina, aluksi hyppäsimme suoraa suhteutettua linjaa ylittäen ensin pelkän ensimmäisen esteen, joka oli lankku. Beckham hieman katsoi valkopunaisia lankkuja, tuli aavistuksen lähelle, mutta hyppäsi silti todeten, ettei se niin jännittävää sittenkään ollut. Seuraavaksi tulimme koko linjan, joka tuli hienosti kuudella odottavalla laukalla näin kun hypättiin lankulta okserille. Toinen tehtävä oli normaali yhden laukan sarja okseri-pysty, josta neljä laukkaa hieman kaarevasti porttipystylle. Hyppäsimme jälleen ensin porttipystyn, eikä Beckham katsonut yhtään, joten tulimme koko tehtävän, joka sujui myös hienosti joskin höystettynä pikkukiemurteluilla portille. Mutta pääasia oli, että poni meni heti ensimmäisellä yli. Loppuun tuli vielä helppo, pitkä kaareva linja, joskin ensimmäisenä esteenä oli pieni vesimattopysty. Vesimattopysty aiheutti pientä jännitystä, mutta jälleen pääsimme yli ensimmäisellä kerralla, joten emme viitsineet toistaa ensimmäistä estettä - ensimmäinen rata olisi kuitenkin pieni. Ja ensimmäinen kierros radalla onnistuikin sen verran hyvin, varmistuen loppua kohti, että toiselle kierrokselle saimme esteet 90-100 cm korkeudelle. Muutaman puomin Beckham otti hämmentyessään jo jonkun verran nousseista esteistä, mutta se ei ollut valmentajamme mielestä kovin dramaattista nuoren ponin kohdalla. Rutiinin kanssa nämäkin muutamat turhat kolinat saataisiin pois! Muutamien kehujen siivittämänä sainkin luvan loppuverrytellä.

Tämä on virtuaalihevonen. This is a sim game horse.