Virtuaalihevonen
Macchiata on sydämellinen ja seurallinen tamma, joka sopii paremmin vain muutaman ihmisen käsiteltäväksi. Uusien ihmisten alla tamma voi helposti olla hetken kuoressaan, kunnes oppii osapuolet tutustuvat toisiinsa ja Macchiata alkaa luottamaan ratsastajaansa, jonka jälkeen se tekee mitä tahansa ratsastajansa eteen esteradalla. Käsitellessä tamma on helppo "kaikki käy" -tyyppi, joten se on yksi tallityöntekijän suosikeista. Vaikka se on hieman varautunut uusia ratsastajia vastaan, käsitellessä tamma ei juurikaan vierasta uusiakaan ihmisiä.
Sileällä Macchiata on miellyttävä ja kevyt ratsastaa. Joskus vauhtia ja herkkyyttä tuntuu olevan liikaakin. Siksikin on hyvä, että tammalla ratsastavat lähinnä ne tutut ihmiset, jotka tietävät tamman asetukset ja sen, että se kiihtyy muutamassa sekunnissa nollasta sataan, ihan huomaamatta. Tamma ei kuitenkaan kuumu, edes pienestä paineistuksesta huolimatta. Puomit ja kavaletit tamma tekee ihan hyvin, joskus jopa hieman liian rennosti, joten siihen saa hieman laittaa jalalla painetta. Tamman askellajit ovat keveät ja joustavat, ja erityisesti laukkaa on helppo säädellä. Se on myös kevyt suusta, ja arvostaa ratsastajan osalta tasaista kättä. Tamma toimii parhaiten pehmeällä, vakaalla kuolaimella.
Esteradalla Macchiata keskittyy aina erinomaisesti. Sen silmät skannaavat seuraavaa estettä aina saman tien edellisen jälkeen, eikä tammaa tarvitse kovin usein muistuttaa pysymään halutussa muodossa. Välillä puolipidätteet ovat tarpeen, jos vauhti kiihtyy liian paljon. Tamma liikkuu luonnostaan melko lyhyenä, joten se harvoin valahtaa liian pitkäksi. Se pääseekin vaivatta ylös edestä, ja tulee esteillä mieluummin hieman lähelle, kuin loikkaa liian pitkältä.
Maastossa Macchiata voi hieman innostua, eikä ole ennenkuulumatonta, vaikka se heittäisi muutaman pukinkin innostuessaan. Tamma ei onneksi lähde pahasti alta, vaan jatkaa yleensä suoraan eteenpäin iloitteluidensa jälkeen. Huono sää ei ole tamman mieleen; se ei mieluiten kastele kavioitaan, ellei ihan pakko ole… "Veden ylihän kuuluu hypätä!"
Leopold Pax Z zangersheide ruunikko, 169 cm |
Landagro Z z, rn, 168 cm |
Jalinca Pax Z z, trn, 167 cm |
|
Marjorie Z zangersheide vaaleanpunarautias, 165 cm |
Chamillionaire kwpn, rt, 170 cm |
Millenia Z z, rn, 164 cm |
Macchiatan isä Leopold Pax Z on näyttävä ruunikko herrasmies, joka on luonut pitkää uraa Saksassa kilpaillen useita kausia 140-150 sentin esteradoilla kansallisissa ja pienemmissä kansainvälisissä kilpailuissa. Ori aloitti kilpailemisen verrattain myöhään; vasta 6-vuotissyksyllä, kun se myytiin Saksaan, ja se kilpailikin siitä asti 9-vuotiaaksi asti saman miesratsastajan alla. Oria kilpailutettiin tänä aikana melko hitaaseen tahtiin, sillä sen hyvä luonne mahdollisti sen, ettei sen kanssa tarvinnut liikaa niin sanottuja turhia toistoja - kilpailustartteja vain kokemusta kerryttääkseen. Tämän jälkeen se myytiin varakkaalle omistajalle, joka on kilpailuttanut oria puoliammattilaisten alla. Leopoldia on käytetty myös harkitusti jalostukseen, ja muutamille varsoilleen se on periyttänyt merkittävimmin kuuliaista luonnetta ja voimakasta laukkaa.
Isänisä Landagro Z:n printtikuvista voi tunnistaa sen selkeästi Leopold Paxin isäksi: niin huomattava on näiden kahden orin yhdennäköisyys. Leopoldin olleessa näistä kahdesta yksilöstä se menestyneempi ja tunnetumpi, Landagro itsekin kilpaili varsin merkittävän kilpailu-uran estepuolella. Parhaimmillaan ori tosin oli hieman matalammissa luokissa, sillä se saavutti parhaat tuloksensa noin 130 sentin luokissa. Hieman matalammilla korkeuksilla ori oli elementissään: itsevarma, ja vaikka ori olikin melko suurikokoinen, sillä pystyi kääntämään lyhyet tiet ja ori nousi nopeasti ja tarkasti esteiden yli. Uransa aikana ori ehti silti startata 150 sentin korkeuksiin asti, mutta korkeammissa luokissa alkoi tulla helposti puomeja ja sitä kautta epävarmuutta. Landagro tunnetaan erinomaisesta ratsastettavuudestaan, ja myös sen jälkeläiset ovat olleet lähtökohtaisesti miellyttäviä ratsastaa ja helppoja kouluttaa.
Isänemä Jalinca Pax Z oli menevä ja kuumaverinen tamma, joka olikin yksi syy, miksi hieman harkitseva Landagro uskallettiin valita Leopoldin isäksi; tästä yhdistelmästä toivottiin saatavan paras yhteistulos. Ja näin melko pitkälle kävikin. Jalinca kilpaili ammattiratsastajan alla nuorten hevosten luokissa, jonka jälkeen se kilpaili lähinnä nuorten ratsastajien alla, mutta toki heidänkin kanssaan aina 140-150-tasolle asti. Tamma osallistui kahdenkin ratsastajansa kanssa Belgian mestaruuskilpailuihin nuorten ratsastajien kategoriassa. Jalinca oli nopea ja ketterä kuin kissa, mutta toisinaan myös hieman hätäinen, joten se saattoi helposti ottaa puomeja vauhdin kiihtyessä liiaksi. Sillä on kolme jälkeläistä, kaksi oria ja yksi tamma. Kaikille sen jälkeläisille on onnistuttu valitsemaan melko rauhallisen puoleiset ja perusluonteeltaan hitaammat orit, ja tämä on tasapainottanut jälkeläisten luonnetta hyvin.
Emä Marjorie Z on kaunis vaaleanpunarautias, melko pieni tamma, joka oli äärimmäisen lupaava tamma nuorena 5-6-vuotiaana. Se kilpaili silloin Belgian isoissa kilpailuissa ja osallistui myös nuorten hevosten MM-kilpailuihin, mutta ei kuitenkaan päässyt finaaliin. 6-vuotiskauden lopussa tamma sai pienen vamman, joka edellytti hetken kevyempää käyttöä, joten se astutettiin. Macchiata onkin tamman ainoa varsa, ja on perinyt sopivassa suhteessa rauhallista, älykästä luonnetta, jollaiseksi myös Marjorieta olisi voinut kuvailla. Varsan syntymisen jälkeen tamman kilpaura ehti hädin tuskin jatkua, kunnes amerikkalaiset ostajat iskivät silmänsä tammaan, ja se matkusti meren yli toiselle mantereelle. Nykyään tamma kilpaileekin samassa perheessä, joka sen Belgiasta osti, nyt jo toisen siskon alla hunter-luokissa. Marjorie onkin osoittanut olevansa erinomainen myös niissä.
Emänisä Chamillionaire on tunnettu hollantilaisori, joka on kilpaillut jonkun verran 140-150 cm luokissa, mutta sen suuremmat meriitit ovat jalostuspuolella. Ori on ollut tarjolla useammankin oriaseman nimen alla, ja sillä on ympäri Eurooppaa noin sata jälkeläistä. Chamillionairella on korrekti urheiluhevosen rakenne, kapasiteettia esteille ja kuuliainen luonne. Sen jälkeläiset ovat menestyneet esteradoilla hyvän esteälyn, kapasiteetin ja helpon ratsastettavuuden vuoksi. Useat sen jälkeläiset ovat esimerkiksi toimineet junioreiden ja nuorten ratsastajien alla moitteetta, ja myöskin Marjorie on erinomainen esimerkki siitä, minkä tyyppistä luonnetta Chamillionaire on jälkeläisilleen periyttänyt. Ori viettää yhä eläkepäiviä hollantilaisella estehevostilalla, omalla laitumellaan rentoutuen.
Emänemä Millenia Z oli pieni ruunikkotamma, joka syntyi ja lopetettiin saman perheen omistuksessa, heidän omistamallaan tilalla Belgiassa. Perheen äiti ratsukoulutti tamman, jonka jälkeen se oli muutaman kauden ammattiratsastajan alla, joka kilpaili tammalla 140 cm luokkiin asti. Tämän jälkeen tamma kilpaili kahden siskoksen alla: ensin 3 kilpailukautta vanhemman alla ja sen jälkeen kaksi kilpailukautta nuoremman siskon kanssa. Molemmat siskot menestyivät tamman kanssa hyvin 120-130 sentin esteluokissa, ja vaikka tamma ei ollut mitkään kipakka luonteeltaan, niin se oli hyvä aikaluokissa. Kilpauransa jälkeen tamma varsoi perheen omistuksessa kaksi varsaa, joista Marjorie kapasiteetikkaampana myytiin heti vieroituksen jälkeen. Toinen varsa kilpaili myös kansallisella tasolla, ja oli erittäin mukava luonteeltaan. Tamma lopetettiin harmillisen jalkavamman vuoksi jo 17-vuotiaana.
ori Leonel de Ge Z | 12.05.2021 | isä Levino de Flex Z |
tamma Wolkenhof Balouetta | 26.07.2021 | isä Baumann's Balou |
31.07.2021 ERJ Cup Haltiasalo - 150 cm - 5/86 |
30.09.2021 ERJ Cup Kilpailukeskus Bailador - 140 cm - 3/84 |
31.12.2021 ERJ Cup Harmony Sporthorses - 160 cm - 1/81 |
Itsenäiset rataharjoitukset 2.8.2021 (174 sanaa)
Varsinainen kisakausi oli jälleen alkamassa, joten Macchiata pääsi tositoimiin, eli hyppäämään kentälle kasatun harjoitusradan. Tällä kertaa valmentajamme ei päässyt paikalle, mutta toisaalta jo itsenäinen kunnon radan hyppääminen oli hyvä valmistelu muutaman viikon päästä alkavan ulkokauden valmisteluun. Verryttelin tamman samaan tyyliin kuin kilpailuissa, toki nyt oli hieman enemmän aikaa, joten ehdin tehdä enemmän työtä sileällä. Verryttelin tammaa lyhentäen ja pidentäen laukkaa, sekä ratsastamalla avotaivutusta ravissa ja laukassa. Ennen hyppäämistä tein vielä muutamat voltit laukassa, jotta sain testattua ohjausta. Hyppäämisen aloitin pieneltä ristikolta, sille tuli lähestyä hieman vinossa toisen esteen vierestä, että mahduttiin. Pikkuhiljaa nostin esteen pieneksi pystyksi, noin 100 sentin korkeuteen, jonka jälkeen annoin tamman kävellä. Pienen hetken jälkeen jatkoimme hyppäämällä pitkän sivun suuntaisen suhteutetun pysty-okserilinjan kaksi kertaa, ja sitten vielä pelkkä pysty lävistäjällä reilun 130 sentin korkeudessa.
Osa esteistä oli valmiiksi sopivassa korkeudessa, joten ohjeistin kentällä Csillaa kävelyttävää Camillea nostamaan kaikki loputkin saman korkuiseksi kuin äskeinen pysty. Rata alkoi lävistäjällä olevalla pystyllä, jolle Macchiata tuli hieman lähelle. Siitä jatkettiin äsken jo muutaman kerran ylitetty pysty-okserilinja, lisäsin kaarteessa hieman laukkaa että sain edestä myös hieman tunnetta. Linja meni laukasta riippuen seitsemällä tai kahdeksalla askeleella, Macchiatalla otin pienen pidätteen ja kahdeksan tasaista askelta. Kaarteessa lisäsin hieman laukkaa ja painetta, joten linjasta päästiin hyvin yli. Sitten melko nopeasti eteen tuleva, seuraavassa kulmassa tarkkuutta vaativa pysty, josta kaareva 6 laukkaa okseri-pystysarjalle. Sarjalle sain hieman laukata sisään, jotta pääsimme perille asti: jäin hieman kiirehtimään, joten Macchiata otti pystyn yläpuomin alas. Seuraavaksi edessä oli sama pysty kuin kakkosena suhteutetun linjan ensimmäinen este, mutta nyt pystyltä suunnattiin kuudella laukalla melko lyhyelle pysty-pystysarjalle. Korjasin oman virheeni aikaisemmalta sarjalta hyvin. Sarjan jälkeen oli hyvin aikaa, hypättiin kaarteesta toisin päin este numero 3, eli suhteutetun okseri, ja siitä viisi hieman sujuvaa laukkaa kaarteella ykköspystylle. Erityisesti pystyllä tamma tuntui rennolta. Taputtelin tammaa kiitokseksi, se toimi oikein mainiosti.
Samalla kun kävelin välikäyntejä, pyysin Camillea korottamaan kaikki esteet noin 140-150 senttisiksi, paitsi 1. ja 2. esteet. Aloitinkin seuraavan kierroksen jättämällä nuo esteet välistä, ja lähestyin kaarevasti suoraan 3. esteelle, suhteutetun linjan okserille. Tällä kertaa olin paremmin hereillä seuraavaa pystyä varten, eikä tila tuntunut ahtaalta. Macchiata tuntuikin erittäin hyvältä, ja selvisimme radan loppuun ilman turhia pudotuksia, rennosti ja sujuvasti. Tamma toimi juuri niin kuin toivoinkin, tälle pohjalle oli hyvä lähteä rakentamaan uutta kautta.
Estevalmennus 22.3.2021 (369 sanaa)
Olin hypännyt Macchiatan kanssa jo useampia kertoja kotona, itsenäisesti, mutta nyt oli ensimmäisen varsinaisen valmennuksen aika. Valmentajamme pystyttikin Gebroekin kentälle mukavan jumppasarjan ja muutaman yksittäisen ristikon, ja aloitimme verryttelyiden jälkeen ihan perusteilla, ravipuomeilla. Haimme tehtävällä vain tasaista kuolaintuntumaa ja tahtia. Macchiata tuntui oikein hyvältä. Hyppääminen aloitettiin yksittäisillä ristikoilla kahdeksikolla, avuksi lähestymisiin saimme puomit. Ensimmäiset ylitykset tehtiin ravista. Macchiata hyppäsi tarkasti ja ketterästi ristikot, ja laskeutui esteiltä pääosin oikeissa laukoissa. Tehtävää tehdessämme valmentajamme kävi kieräyttämässä maapuomeja hieman kauemmas esteistä, ja huikkasi, että voisin lähestyä laukassa. Muutamien kiitettävien ylityksien jälkeen saimme kävellä hetken. "This one's quite a smart girl and very balanced for her age. Very good", valmentajamme kommentoi. Nyökyttelin hymyillen ja vaihdoin muutaman lauseen small talkia. Jatkoimme tästä jumppasarjan pariin, jossa Macchiatakin joutui kunnolla töihin. Olin kyllä hypännyt sen kanssa muutamia kertoja sarjaa, mutta aloitimme silti ihan pienistä, rennosti ja antaen paljon tilaa selälle ja kaulalle. Tamma rohkaistuikin muutaman ylityksen myötä, ja pääsimme nostamaan esteitä. Lopettelimme viimeisen osan ollessa jo noin 90 sentin korkeudessa, sillä tamma hyppäsi rennosti selkäänsä käyttäen ja jatkoi tasapainossa okserin jälkeen.