Rivel Sporthorses

Caral Eritrea

Rekisterinumero VH15-209-0023
Rotu, sukupuoli Irish sport horse (12,5% ID), tamma
Väri, säkäkorkeus mustanruunikko, 171 cm
Syntynyt, ikä 29.01.2015 Irlannissa (15 vuotta)
Omistaja Ronya VRL-06725
Kasvattaja Caral Horses
Painotus, koulutustaso kenttäpainotteinen, CIC2 (2618.46 pistettä, taso 6/5)
Huhtikuu 2021: KERJ-I (100 pistettä)

Eritrea on seurallinen tamma, joka nauttii rapsutuksista ja kaikenlaisista hoitotoimenpiteistä. Suihkut ovat sen mielestä miellyttäviä ja letittäessä se meinaa nukahtaa käytävälle. Tamma kunnioittaa ihmisen omaa tilaa erittäin hyvin ja taluttaessa pitää huolellisesti oman etäisyytensä. Eritrea onkin tallityöntekijämme ehdoton suosikkihevonen käytöksensä ansiosta.

Eritreassa on melko paljon täyttä verta ja työhevosprosentti onkin hyvin pieni, ja siltä tamma tuntuukin, kun sen selkään istahtaa: alla on kapeahko, mutta voimakas tamma, jolla on kyllä kaikki edellytykset korkealle tasolle kilpailuissa. Sileällä Eritrean kanssa on ihan mukava työskennellä. Tamma on hyvin koulutettu ja kuuliainen, ja suorittaa tehtävät huolellisesti, kunhan ratsastaja vain osaa pyytää. Vaikka se on perusluonteeltaan reipas, niin se saattaa helposti jäädä aavistuksen pohkeen taakse, mikä saattaa verottaa muotoa ja kokoamisastetta.

Hypätessä tamma on toista maata, se on melkoisen kuumakalle, kun puomit kaivetaan esiin. Jo maapuomeilla ja kavaleteilla voi tulla hieman ripeämpiä askeleita, kuin ratsastaja haluaisi, saatika sitten kun estekorkeutta lähdetään nostamaan. Tamma ei kuitenkaan pahasti ryysi, sillä se on herkkä suustaan. Lähinnä jos ratsastaja jää vetämään, liike suuntautuu pelkästään ylöspäin ja esteitä lähestytään kootussa laukassa. Liiasta himmailusta ja kiskomisesta tamma oikeastaan vaan ärsyyntyy, joten ratsastajan onkin tärkeää pitää langat hyppysissään ja löytää kultainen keskitie tamman kanssa. Yleensä sen kannattaa antaa edetä suhteellisen reippaasti, ja ehdottomasti antaa sille tilaa pidätteiden jälkeen.

Maastoradalla sama teema jatkuu – langat on oltava ratsastajalla hyvin käsissä, sillä isommilla esteillä virheisiin ei ole varaa. Joskus pidätteitä pitää tehdä vähän enemmänkin, joten tamman kanssa suurin haaste on saada se rauhoittumaan esteitä varten. Se kannattaakin tehdä hyvissä ajoin ennen estettä, että saadaan sopiva zen tarpeeksi ajoissa estettä lähestyessä.

Suku ja jälkeläiset

Entropy
irish sport horse 12,5%
mustankimo 171 cm
Nexano
ISH 25% m 169 cm
Enchanté
trak rnkm 164 cm
Caral Limonette
irish sport horse 12,5%
musta 160 cm
Liquidity
ISH 25% rn 162 cm
Playing Monet xx
xx m 159 cm
21.09.2015 ori Rivel Astraios KERJ-II i. Emporium Ares VRL-06725
21.01.2021 tamma Rivel Euthymia i. Ardrahan Glendon VRL-06725
27.02.2021 tamma Rivel Eirene i. Goliath Command xx VRL-06725

i. Entropy on näyttävä kimo irish sport horse -ori, joka on hurmannut monet tammanomistajat ja muut hevosihmiset ulkomuodollaan. Ori kääntää katseita oli se sitten koulu-, este- tai maastoradalla tositoimissa. Entropy on suhteellisen kookas ori, joka on periyttänyt kokoa myös Eritrealle, sillä harvemmin vastaan tulee yli 170 senttimetristä irlantilaistammaa. Entropy kehittyi varmasti osittain kokonsa vuoksi hieman hitaasti, ja pääsi tositoimiin kilpakentille vasta siinä 8-9-vuotiaana. Se kilpaili kuitenkin kansainvälisiin kilpailuihin asti kahden tähden tasolla, sekä muutaman startin kolmea tähteä.

ii. Nexano aloitti uransa Saksassa lupaavasti nuorten hevosten luokissa. 8-vuotiaana se myytiin huomattavalla summalla takaisin Irlantiin, jossa sen oli määrä päätyä ammattiratsastajan alle. Sopimuksien suhteen tuli kuitenkin erimielisyyksiä, ja lopulta ori päätyi taitavalle amatöörille, joka kilpaili sillä *- ja **-tasolla sekä esteratsastuksessa aina 130 cm tasolle asti menestyen. Luonteeltaan se on kyllä amatöörille sopiva: nöyrä ja melko rauhallinenkin, mutta syttyy maastoradalle lähtiessä.

ie. Enchanté oli niin ikään kilparadoilla menestynyt trakehnertamma, joka oli estelinjainen ja sitä kilpailutettiinkin esteradoilla jopa 135-tasolle asti. Tamma oli luonteeltaan kiltti ja kuuliainen, mutta ei älyttömän varovainen jaloistaan enää esteiden noustessa yli 120 senttimetrin. Se myytiinkin juniorille, joka alkoi treenaamaan sen kanssa kenttäkilpailuita varten, ja ehtikin osallistua Irlannin mestaruuksiin kahdesti nuorten ratsastajien ikäryhmässä. Tämän jälkeen tamma siirtyi jalostuskäyttöön ja sai kaksi varsaa, joista toinen oli Entropy. Varsojensa jälkeen tamma kilpaili vielä helpoissa kenttäluokissa harrasteratsastajalla.

e. Caral Limonette on toiminut lähinnä jalostuskäytössä Caral Horsesilla. Siinä on melkoisen paljon täyttä verta ja maastoesteillä se onkin vaikuttanut lupaavalta, mutta ei ole päässyt kunnolla näyttämään kynsiään kenttäradoille – muutamia helpon tason kilpailuita se on startannut kohtuullisin tuloksin, ja luonteeltaan tamma on verestä huolimatta oikein mukava. Sen kanssa on ilo työskennellä ja myös koulutusprosessi oli helppoa. Tamma on jättänyt kolme varsaa, joista on tullut kaikista menestyneitä kenttähevosia.

ei. Liquidity oli menestynyt kenttäori, joka niitti mainetta ja kunniaa nuorten hevosten vuosina Irlannissa ja Englannissa. Se myytiin sittemmin kokeneelle amatöörille ja vaikutti lähinnä Etelä-Euroopassa, jossa se kilpaili kansainvälisen tason kilpailuita lähinnä nuorten ratsastajien alla. Se osallistui muutamaan otteeseen myös nuorten ratsastajien EM-kilpailuihin, joissa sijoittui suunnilleen keskivaiheille. Ori oli melko kuumaverinen yksilö, mutta se rakasti esteitä ja maastoesteitä.

ee. Playing Monet xx aloitti elämänsä sileän laukkaradoilla, joissa se menestyi ihan hyvin muutaman kauden. Sen jälkeen se kuitenkin sai pienen vamman, joka toki ei estänyt sen ratsastuskäyttöä, mutta toipuminen vei aikaa, eikä se ehtinyt tarpeeksi ajoissa toipua seuraavaa laukkakautta varten. Muutaman vuoden uudelleenkoulutuksen jälkeen tamma kilpaili jopa yhden tähden kenttäkilpailuissa Irlannissa, ja siirtyi sitten Caral Horsesille jalostuskäyttöön.

Päiväkirjamerkinnät

Maastoestevalmennus 2.4.2018

Kevään ensimmäiset maastoestetreenit! Monien hevosten suosikkipäivä, mutta ratsastajat harvemmin ovat asiasta yhtä mieltä. Satuloimme Rivelin ratsastajien kanssa hevoset, valitsin itselleni Eritrean säästääkseni muiden hermoja ja käsilihaksia, ja suuntasimme maastoradalle valmennukseen. Eritrea näyttikin parasta puoltaan jo verrytellessä, se yritti ravista ryntäillä laukkaan ja kun vihdoin sai luvan laukata, lähti tammalta niin voimakkaat pukit, että minäkin meinasin olla sen jälkeen kanveesissa. Suurempaa haaveria ei onneksi ehtinyt tapahtua, mutta kirosin kyllä puoliääneen tamman innokkuutta. Itse verryttelyhypyt sujuivat keväisessä säässä yllättävän hyvin ja rauhallisesti, kunnes siirryimme vesiesteelle. Eritrea on aina ollut suhteellisen varma maastossa, mutta tällä kertaa se yllätti toden teolla ja ei meinannut millään uskaltaa laukata rennosti veteen. Laukkasimmekin muutaman kerran veden läpi ihan sellaisenaan, että saimme tamman rentoutumaan, ennen kuin aloitimme hyppäämisen. Pienet esteet tamma suorittikin ihan hyvin, ja kävelytauon jälkeen teimme lyhyehkön radan, joka alkoi muutamalla matalalla pöydällä, siitä tarkkuustehtävä alashypyllä ja lopuksi vedellä ristiin rastiin yhteensä neljä hyppyä, viimeiset esteet kahden ja kolmen tähden tasolla. Eritrea suoritti alkusähläyksen jälkeen koko radan oikein mallikkaasti ja yllättävän hallitusti!

Päiväkirjamerkintä 11.2.2018, hyppytreenit

Ennen maastoestekauden alkua olin rakennellut Rivelin maneesiin rataesteistä sopivia tehtäviä tallin kenttähevosille. Ensimmäisenä estradille pääsi Eritrea. Verryttelin kevyesti ravissa ja laukassa ja aloitin kahdeksikolla kavalettien kanssa, laukanvaihtoharjoituksilla. Kun Eritrea tuntui kyljistään taipuisalta, tein lävistäjät suoralla hevosella vinosti kavaletin yli. Eritrea suoriutuikin moitteetta tästä. Seuraava tehtävä oli coffin-mukaelman viimeiset osat vinosti yksinään. Keskellä sarjaa oli vesimatto kavalettien välissä ikään kuin pienenpienenä okserina, siitä molempiin suuntiin kahden laukan päässä pystyt. Hyppäsin ensin molemmista suunnista pystyt yksinään, jolloin niille tultiin sivusta suoralla linjalla ja pystyt jäivät vinosti alle. Tämän jälkeen annoin Eritrean kävellä, ja tauon jälkeen otin tehtäväksi koko Coffinin. Eritrea vaati ensimmäisellä ylityksellä vähän enemmän tukea jalalla ja viimeinen pysty meinasi jäädä kovin kauas, mutta tätä olin ennakoinutkin. Muutaman toiston jälkeen pääsimme rennommin ja pidemmillä laukka-askeleilla sarjan yli, ja pääsin hieman korottamaankin A- ja C-osia. Loppuun Eritrea tuli varmasti ja suoraviivaisesti sarjasta, joten siihen oli tamman kanssa hyvä lopetella. Loppuraveissa annoin tamman venyttää kaulaa eteen alas, ja se pärskähti muutaman kerran tyytyväisen oloisena.

Kouluvalmennus 23.6.2017

Tänään päätin valita Eritrean kouluvalmennukseen, sillä tamman kanssa oli paljon työstettävää sillä saralla. Se on kyllä saanut jo paljon voimaa, mutta erityisesti siirtymisissä ja sivuttaisliikkeissä on vielä parannettavaa, sillä tamma saisi niissä kantaa itseään paljon paremmin. Tein itsenäiset alkuverryttelyt, kun odottelin valmentajamme saapumista. Sain kuin sainkin hyviä vinkkejä häneltä, miten saada Eritrea kantamaan itsensä hieman paremmin myös työskennellessä. Lopuksi paneuduimme vielä laukkatyöskentelyyn keskiympyrällä, jossa pyysimme Eritreaa kokoamaan itseään aina parin askeleen verran ja sitten taas rennosti eteenpäin keskilaukkaa kohti ajatellen. Tamma tulikin todella kevyeksi edestä ja tuntui, että löysin ihan uuden vaihteen siitä. Tämä olikin tärkeää kotitreenien takia, että saimme hyvän fiiliksen ja tunteen, jota kohti pyrkiä myös itsenäisesti treenatessa.